Αλτσχάϊμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer) είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος που εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικίες μετά τα 65 έτη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες. Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα. Σταδιακά η νόσος εξελίσσεται με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δραστηριότητες όλο και περισσότερο, ενώ εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα. Στο τελικό στάδιο, ο ασθενής μπορεί να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση για την καθυστέρηση εκδήλωσης των συμπτωμάτων της νόσου, την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της από τον ίδιο τον ασθενή και την καλύτερη ποιότητα ζωής του. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μικτές άνοιες, δηλαδή συμπτώματα της Άνοιας αλτσχάιμερ μαζί με εκδηλώσεις αγγειακής άνοιας, που αποτελούν το 20% των περιπτώσεων.

Θεραπεία

Η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ γίνεται από Νευρολόγο, ο οποίος διερευνά λεπτομερώς το ιστορικό της, διενεργεί νευρολογική εξέταση και αποκλείει άλλα πιθανά αίτια. 

Στη συνέχεια διενεργεί Νευροψυχολογικές Δοκιμασίες, ελέγχει ειδικές αιματολογικές εξετάσεις που έχει ζητήσει και την μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στην οποία εμφανίζονται ειδικά χαρακτηριστικά ατροφίας των ιπποκάμπων (σχηματισμός του εγκεφάλου σχετιζόμενος με τη μνήμη) και του εγκεφαλικού φλοιού ώστε να γίνει εκτίμηση της υπολειτουργικοτητας που υπάρχει.

Για τον έλεγχο της νόσου, αναλόγως του σταδίου της, χορηγούνται:  Νοοτρόπα φάρμακα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, Κεντρικοί Αναστολείς Χολινεστερασών, κ.α, με στόχο τη  βελτίωση ή σταθεροποίηση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.  Ο Νευρολόγος συνεχίζει να παρακολουθεί τον ασθενή, να θεραπεύει τις διαταραχές συμπεριφοράς και κινητικότητας με επιμέρους εξειδικευμένες θεραπείες.

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας Michigan State University, ΗΠΑ
Ειδικός στη Νόσο του Πάρκινσον, στις Κινητικές Διαταραχές και στις άνοιες.
16 χρόνια μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά
Εξειδικευμένος στη χρήση της αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις
Τεράστια εμπειρία στον έλεγχο καταλληλότητας για την εν τω βάθει νευροδιέγερση (DBS) και στην παρακολούθηση ασθενών

Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες νευρολογικές θεραπείες