Άνοιες / Διαταραχές μνήμης

Άνοιες – Διαταραχές μνήμης

Άνοια είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από επίκτητη και σοβαρή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που προκαλείται από βλάβη του εγκεφάλου από διάφορα αίτια. Η άνοια, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ,  προσβάλλει το 6% του πληθυσμού άνω των 65 ετών και το 45% άνω των 85 ετών.

Άνοια δεν είναι μόνο η εξασθένηση της μνήμης, αλλά και η έκπτωση τουλάχιστον μιας ακόμη νοητικής λειτουργίας (αφασία, απραξία, αγνωσία, εκτελεστική λειτουργία). Το κύριο σύμπτωμα της  είναι η μείωση ή απώλεια της πρόσφατης μνήμης, η μείωση του προσανατολισμού, η δυσκολία υλοποίησης με τη σωστή σειρά, απλών πράξεων, αλλά και άλλα όπως η αϋπνία και η επιθετικότητα.

Υπάρχουν πολλές άνοιες, μία εκ των οποίων είναι η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer) που είναι η μεγαλύτερη σε συχνότητα, τυπική εκφυλιστική άνοια. Υπάρχουν και άλλοι τύποι που ταξινομούνται ανάλογα με τα συμπτώματα και την αιτία και για τη σωστή τους διάγνωση και θεραπεία απαιτείται έμπειρος Νευρολόγος ο οποίος μέσα από τα νευροψυχολογικά τεστ να διαπιστώσει ότι πίσω από μια φαινομενική άνοια υποκρύπτεται κάποιο μεταβολικό νόσημα ή κατάθλιψη. 

Στο μέλλον αναμένεται μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της θεραπείας λόγω της τεράστιας κοινωνικής ανάγκης.

Τα κύρια ανοϊκά σύνδρομα είναι:

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας Michigan State University, ΗΠΑ
Ειδικός στη Νόσο του Πάρκινσον, στις Κινητικές Διαταραχές και στις άνοιες.
16 χρόνια μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά
Εξειδικευμένος στη χρήση της αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις
Τεράστια εμπειρία στον έλεγχο καταλληλότητας για την εν τω βάθει νευροδιέγερση (DBS) και στην παρακολούθηση ασθενών

Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες νευρολογικές θεραπείες