Δυστονίες

Η δυστονία είναι μία διαταραχή κινητικότητας. Χαρακτηρίζεται από ακούσιες ανώμαλες μυϊκές συσπάσεις που οδηγούν σε ανώμαλη συστροφική κίνηση ή θέση του κορμού του αυχένα και των άκρων ή σε επαναλαμβανόμενες παθολογικές κινήσεις. Συχνά συνυπάρχει τρόμος (τρεμούλιασμα) και άλγος. Οι ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η ανικανότητα να διατηρηθεί μια κανονική στάση σώματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτού του τύπου μυϊκών σπασμών.

Η συνηθέστερη μορφή δυστονίας είναι η εντοπισμένη εστιακή δυστονία. Η γενικευμένη δυστονία συνήθως είναι γενετικής αιτιολογίας. Η δυστονία μπορεί να εμφανιστεί και ως επιπλοκή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια αρχικά, αλλά σταδιακά εξελίσσονται και γίνονται πιο συχνά και έντονα. Οι μυϊκοί σπασμοί αυτού του τύπου περιλαμβάνουν το ραιβόκρανο (όπου ο μυς του αυχένα παθαίνει σπασμό και κάνει το κεφάλι να γέρνει ή να στρέφεται προς τη μία πλευρά), τον βλεφαροσπασμό (όπου υπάρχει ανεξέλεγκτο άνοιγμα-κλείσιμο των βλεφάρων) και τη δυστονία του λάρυγγα που επηρεάζει τους μυς οι οποίοι ελέγχουν την ομιλία.

Οι δυστονίες μπορεί να προκληθούν από αφύσικη λειτουργία χημικών νευροδιαβιβαστών στο μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικά γάγγλια. Αυτές οι χημικές ουσίες (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, ακετυλοχολίνη και GABA) απαιτούνται για να γίνεται σωστά η αποστολή μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, που ξεκινούν με σύσπαση μυών. 

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η ήπια δυστονία αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με την έγχυση ενέσιμης αλλαντικής τοξίνης(Botox, Dysport), ενδομυϊκά. Η αλλαντική τοξίνη ελαττώνει τη σύσπαση του μυ, επηρεάζει την αίσθηση τάσεως του μυ λόγω της επιρροής της στις ενδομυϊκές ατράκτους και τις περισσότερες φορές έχει πολύ καλά έως άριστα αποτελέσματα, χωρίς συστηματικές παρενέργειες σε εστιακές ή τμηματικές δυστονίες. Η έγχυση αναλόγως του περιστατικού γίνεται υπο ηλεκτρομυογραφικό και/ή υπερηχογραφικό έλεγχο ή και στο ιατρείο με μία λεπτή σύριγγα. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται 3 –7 περίπου μέρες μετά την έγχυση, κορυφώνονται σε 2-3 εβδομάδες και διαρκούν 3 – 4 μήνες. 

Οι βαριές δυστονίες αντιμετωπίζονται με την  εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS) με πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, επειδή δεν έχει σε όλους τους ασθενείς την ίδια αποτελεσματικότητα, απαιτείται έλεγχος καταλληλότητας για την εφαρμογή της θεραπείας DBS που τον κάνει ο ίδιος ο Ιατρός, με πολύ μεγάλη εμπειρία.

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας Michigan State University, ΗΠΑ
Ειδικός στη Νόσο του Πάρκινσον, στις Κινητικές Διαταραχές και στις άνοιες.
16 χρόνια μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά
Εξειδικευμένος στη χρήση της αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις
Τεράστια εμπειρία στον έλεγχο καταλληλότητας για την εν τω βάθει νευροδιέγερση (DBS) και στην παρακολούθηση ασθενών

Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες νευρολογικές θεραπείες