Ενέσεις αλλαντικής τοξίνης

Οι ενέσεις αλλαντικής, ή αλλιώς, βοτουλινικής τοξίνης, είναι ευρύτερα γνωστές ως Botox, με πάρα πολλές ιατρικές χρήσεις και ειδικά στις  κινητικές διαταραχές, καθώς προκαλούν προσωρινή και αναστρέψιμη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας.

Το botox είναι ένα ενέσιμο σκεύασμα αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (σπανιότερα τύπου Β), μια τοξίνη που παράγεται φυσικά από τα βακτήρια και προκαλεί αλλαντίαση, η οποία εμποδίζει τη νευρική δραστηριότητα στους μυς. Με την συγκεκριμένη μέθοδο η ουσία εγχέεται απευθείας στους προσβεβλημένους μύες, με αποτέλεσμα την βραχυπρόθεσμη και τοπική μυϊκή χαλάρωση. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει τις ενέσεις αλλαντικής τοξίνης ως θεραπεία  κατά της σπαστικότητας που προκαλεί η σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενήλικες.  

Κινητικές Διαταραχές στις οποίες έχουν εφαρμογή οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης είναι μεταξύ άλλων : Ο Τρόμος, οι εστιακές Δυστονίες (ραιβόκρανο, βλεφαρόσπασμος, ημιπροσωπικός σπασμός, στοματογναθική δυστονία, εστιακές δυστονίες των άκρων),  τα Τικ . 

Επίσης, η Σπαστικότητα που προκαλείται στο άνω ή κάτω άκρο από Αγγειακά Εγκεφαλικά επεισόδια, Σκλήρυνση κατά πλάκας, τραυματισμούς του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, εκφυλιστικά νευρολογικά νοσήματα που προκαλούν υπερτονία κ.α.  

Άλλη κλασική εφαρμογή της αλλαντικής τοξίνης είναι η θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας.

Πώς γίνονται οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης

Οι ενέσεις γίνονται ενδομυϊκά σε επιλεγμένους μυς ανάλογα με τον στόχο της θεραπείας. Η αλλαντική τοξίνη δρα μπλοκάροντας την νευρομυϊκή σύναψη, δηλαδή την επαφή του κινητικού νεύρου με τον μυ, προκαλώντας μερική παράλυση στον συγκεκριμένο μυ. Η δράση του εμφανίζεται λίγες μέρες μετά την χορήγηση με διάρκεια περίπου 3-4 μήνες  Συχνότερη εφαρμογή συνήθως δεν συνίσταται πλην εξαιρέσεων, λόγω αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις πρέπει να γίνονται από πολύ έμπειρο Νευρολόγο, καθώς η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη σωστή επιλογή των μυών και της δόσης που θα χορηγηθεί σε κάθε έναν από αυτούς και η στόχευση απόλυτης ακριβείας, ώστε να είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες.

Ο Νευρολόγος Δρ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, έχει τεράστια εμπειρία στην εφαρμογή της αλλαντικής τοξίνης για την αντιμετώπιση κινητικών διαταραχών από νευρολογικές παθήσεις και ειδικότερα για αυχενικές και προσωπικές δυστονίες, αλλά και για δυστονίες καθε μορφής. Επίσης για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας καθε εντοπισμού και οποιασδήποτε αιτιολογίας (λόγω αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, πολλαπλής σκληρυνσης, κ.α). Για την ακρίβεια της εφαρμογής τους οι ενέσεις γίνονται από τον Δρ. Χ. Σιδηρόπουλο με ηλεκτρομυογραφική και αν χρειαστεί και υπερηχογραφική καθοδήγηση.  

Ως προς την δοσολογία, στην αρχική φάση η δόση είναι μικρότερη, ώστε να εκτιμηθεί η ευαισθησία του ασθενούς στην τοξίνη και η παράλυση να μην προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον ασθενή.

Τα αποτελέσματα δεν είναι ίδια από την αρχή αλλά αυξάνουν προοδευτικά, μέχρι να βρεθεί ο ιδανικός συνδυασμός επιλογής μυών και δόσης.

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας Michigan State University, ΗΠΑ
Ειδικός στη Νόσο του Πάρκινσον, στις Κινητικές Διαταραχές και στις άνοιες.
16 χρόνια μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά
Εξειδικευμένος στη χρήση της αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις
Τεράστια εμπειρία στον έλεγχο καταλληλότητας για την εν τω βάθει νευροδιέγερση (DBS) και στην παρακολούθηση ασθενών

Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες νευρολογικές θεραπείες