Τεστ για αντλία APO

Ρύθμιση αντλίας APO-go PFS

Η υδροχλωρική απομορφίνη (apomorphine) είναι άμεσος διεγέρτης των υποδοχέων ντοπαμίνης, ωστόσο, δεν περιέχει μορφίνη, δεν προκαλεί εθισμό και δεν έχει αναλγητική δράση. Χορηγείται σε ασθενείς με Πάρκινσον, που αντιμετωπίζουν κινητικές διαταραχές.

Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και επιτυγχάνει τη μείωση των κινητικών διακυμάνσεων 

Υπάρχουν δύο μορφές χορήγησης  του φαρμάκου της απομορφίνης:  

Α) Η χορήγηση προγεμισμένης πένας (σύριγγας) απομορφίνης 

Ο ασθενής, ανάλογα με την κινητική του κατάσταση, χρησιμοποιεί τη σύριγγα για να αυτο-χορηγήσει υποδορίως το φάρμακο 

Οι προγεμισμένες σύριγγες χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων. Έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε:

Β)  Η αντλία APO-go PFS φορητής συνεχούς υποδόριας έγχυσης 

Για την τοποθέτηση της αντλίας απομορφίνης, απαιτείται δοκιμή που διενεργείται από εξειδικευμένο στις αντλίες Νευρολόγο. Η δοκιμή καθορίζει την εξατομικευμένη 24ωρη δόση χορήγησης και το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Για τη δοκιμή απαιτείται φαρμακευτική προετοιμασία του ασθενούς και στη συνέχεια  εισαγωγή σε Κλινική όπου σε μια δοκιμαστική περίοδο μερικών ωρών χορηγείται προοδευτικά αυξανόμενη δόση απομορφίνης. 

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο από την οποία προκύπτει η εξατομικευμένη δόση θεραπείας, τοποθετείται η αντλία για υποδόρια συνεχή έγχυση. Η αντλία εκκρίνει απομορφίνη ως υποκατάστατο της ντοπαμίνης που παράγει ο οργανισμός, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεχή διέγερση του εγκεφάλου.

Ο Νευρολόγος αναλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να τη χρησιμοποιεί με τρόπο που να μεγιστοποιεί την ωφέλειά της, χωρίς κατάχρηση.

Η αντλία

Η APO-go αντλία φορητής χρήσης είναι μία συσκευή στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου που καταλήγει στο σώμα υποδορίως με μια πολύ λεπτή βελόνα ινσουλίνης, η οποία σταθεροποιείται με ιατρική αυτοκόλλητη ταινία, είτε χαμηλά στην κοιλιά είτε στο έξω μέρος του μηρού. 

Ο ασθενής μόλις ξυπνήσει τοποθετεί τη βελόνα ινσουλίνης υποδορίως και συνδέει την αντλία. Η αντλία μεταφέρει στο αίμα σταγονίδια απομορφίνης, τόσα σε ποσότητα όσα έχει ανάγκη ο κάθε οργανισμός, διατηρώντας τον στην καλύτερη κινητική κατάσταση. Εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανιστούν αυξημένα συμπτώματα της νόσου, ο ασθενής μπορεί να λάβει επιπλέον δόση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κουμπί. Το βράδυ, αφαιρεί τη βελόνα και κλείνει την αντλία.

Picture of Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας Michigan State University, ΗΠΑ
Ειδικός στη Νόσο του Πάρκινσον, στις Κινητικές Διαταραχές και στις άνοιες.
16 χρόνια μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά
Εξειδικευμένος στη χρήση της αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις
Τεράστια εμπειρία στον έλεγχο καταλληλότητας για την εν τω βάθει νευροδιέγερση (DBS) και στην παρακολούθηση ασθενών

Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες νευρολογικές θεραπείες