Τικ & σύνδρομο Tourette

Τι είναι τα τικ

Με τον χαρακτηρισμό «τικ», αναφερόμαστε σε στερεοτυπικές κινήσεις και φωνητικές εκφάνσεις τις οποίες ένα άτομο δεν μπορεί να ελέγξει, των οποίων προηγείται ένας εσωτερικός καταναγκασμός για την εκτέλεσή τους. Τα τικ είναι ξαφνικά, γρήγορα, επαναλαμβανόμενα στο ίδιο σημείο, χωρίς σκοπό ή ρυθμό. Μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα.

Τα απλά τικ εμφανίζονται ξαφνικά και συνήθως διαρκούν για εβδομάδες ή μήνες. Τέτοια συχνά είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το ανασήκωμα των ώμων ή των φρυδιών, το τίναγμα ή η στροφή του λαιμού και του κεφαλιού. Τικ είναι και το ισχνό βήξιμο για καθάρισμα του λαιμού, ή όσμηση και το χασμουρητό.
Τα τικ δεν χρειάζονται πάντα φαρμακευτική θεραπεία αν και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.  Επίσης μπορεί να αποτελούν έκφραση του συνδρόμου  Tourette που αποτελεί νευροψυχιατρική διαταραχή.

Τι είναι το σύνδρομο Tourette

To σύνδρομο Tourette ή σύνδρομο Gilles de la Tourette, είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται πριν από τα 18 χρόνια, πιο συχνά στους άνδρες. Η πρώτη εμφάνισή του γίνεται στην ηλικία 4-6 χρονών και είναι πιο σοβαρό στην ηλικία των 10 – 12 χρόνων. Συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Τα άτομα με σύνδρομο Tourette εκδηλώνουν έναν συνδυασμό κινητικών και φωνητικών τικ, απλών ή σύνθετων που διαρκούν πάνω από ένα χρόνο. Περισσότεροι από 50% των ατόμων με σύνδρομο Tourette έχουν και σύνδρομο υπολειπόμενης προσοχής, υπερδραστηριότητα, άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή συμπεριφοράς, τάση να βλάψουν τον εαυτό τους, διαταραχές ύπνου. Τα άτομα με το σύνδρομο Tourette μεγαλώνοντας συχνά παύουν να εμφανίζουν τα τικ με την ίδια ένταση και κατά τη ενήλικη ζωή συχνά τα συμπτώματα σταματούν. Η θεραπεία των τικ Tourette δεν χρειάζονται πάντα θεραπεία παρα μόνο υποστήριξη,  καθησυχασμό και υπομονή, αν και σε κάποιες, σχετικά ήπιες περιπτώσεις, η κατάλληλη συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει . Εάν όμως προκαλούν έντονη δυσφορία, επηρεάζουν σοβαρά την κοινωνική ζωή ενός ατόμου και προκαλούν αισθήματα κατάθλιψης και κοινωνικού αποκλεισμού, τότε πρέπει να αποδοθούν σε Νευρολόγο εξειδικευμένο στις κινητικές διαταραχές. Για την αντιμετώπιση των τικ, μπορεί να δοθεί θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και σε σοβαρές περιπτώσεις, θεραπεία με την εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση.
Picture of Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας Michigan State University, ΗΠΑ
Ειδικός στη Νόσο του Πάρκινσον, στις Κινητικές Διαταραχές και στις άνοιες.
16 χρόνια μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά
Εξειδικευμένος στη χρήση της αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις
Τεράστια εμπειρία στον έλεγχο καταλληλότητας για την εν τω βάθει νευροδιέγερση (DBS) και στην παρακολούθηση ασθενών

Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες νευρολογικές θεραπείες