Επιληψίες

Η επιληψία είναι μία χρόνια διαταραχή, με κύριο συμπτωμα, τις επαναλαμβανόμενες, απρόκλητες επιληπτικές κρίσεις. Οι κρίσεις συμβαίνουν λόγω μιας ξαφνικής αύξησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί μία προσωρινή διαταραχή στα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Αναστέλλουν τμηματικά η ολοσχερώς την λειτουργία τους, όσο αυτές οι εκφορτίσεις διαρκούν. 

Όταν τα περισσότερα εγκεφαλικά τμήματα έχουν καταληφθεί, μιλάμε τότε για γενικευμένες κρίσεις που εμφανίζονται συχνά με τονικοκλονικούς σπασμούς σε όλο το σώμα. Υπάρχουν όμως και γενικευμένες κρίσεις που εμφανίζονται μόνο με απώλεια συνείδησης η με συγχυτικές καταστάσεις. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιληπτικών κρίσεων και η κάθε κρίση επιληψίας είναι μοναδική για τον κάθε ασθενή.

Εάν μία επιληπτική κρίση διαρκεί περίπου μισή ώρα ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον, διότι κινδυνεύει από εγκεφαλικό οίδημα.

Διάγνωση

Ασθενής με έστω μία κρίση επιληψίας, επισκέπτεται τον Νευρολόγο, προκειμένου να εξακριβώσει εάν πρόκειται για επιληψία, ή για άλλη αιτία που προκάλεσε την απώλεια συνείδησης και τους σπασμούς.

Ο Νευρολόγος θα διενεργήσει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια, τα οποία: Μπορεί να είναι ιδιοπαθή, δηλαδή δεν είναι προφανή, μπορεί να είναι κρυπτογενή, δηλαδή, υπάρχει υπόνοια αλλά δεν καταγράφεται και μπορεί να είναι συμπτωματικά, με γνωστά αίτια. 

Εάν δεν εντοπίζονται τα αίτια, ενδέχεται να μην γίνουν σαφή από αυτή την εξέταση και να απαιτηθεί περαιτέρω διερεύνηση. 

Η επιληπτική κρίση μπορεί να είναι:

Η πρώτη επιλογή θεραπείας είναι η φαρμακευτική αντιεπιληπτική αγωγή, με πολύ καλά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των ασθενών. Αποτρέπει την εμφάνιση νέων επιληπτικών κρίσεων και τυχόν παρενεργειών. Ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια ενεργή και φυσιολογική ζωή.

Στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε φάρμακα, αναζητείται η  εστία η οποία προκαλεί τις κρίσεις ώστε:

Ο Δρ. Χρ. Σιδηρόπουλος πραγματοποιεί, σε συνεργασία με εξειδικευμένο επιληπτολόγο και νευροχειρουργό, μελέτη καταλληλότητας ασθενούς  για την τοποθέτηση νευροδιεγέρτη.

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Σιδηρόπουλος Χρήστος, MD, PhD

Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας Michigan State University, ΗΠΑ
Ειδικός στη Νόσο του Πάρκινσον, στις Κινητικές Διαταραχές και στις άνοιες.
16 χρόνια μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά
Εξειδικευμένος στη χρήση της αλλαντικής τοξίνης για νευρολογικές παθήσεις
Τεράστια εμπειρία στον έλεγχο καταλληλότητας για την εν τω βάθει νευροδιέγερση (DBS) και στην παρακολούθηση ασθενών

Ενημερωθείτε για τις σύγχρονες νευρολογικές θεραπείες