Οι διαταραχές στην ισορροπία και στη βάδιση μπορεί να οφείλονται σε πολλά διαφορετικά αίτια που εκτός από νευρολογικά μπορεί να είναι ορθοπαιδικά, προβλήματα στα αυτιά που προέρχονται από τον εγκέφαλο, να έχουν σχέση με ένα παλιό κάταγμα, μια αρθρίτιδα, μια παλαιά ή νέα βλάβη νεύρων, μια αρρώστια, μια επιπλοκή αρρώστιας.
Αυτά τα διαφορετικά αίτια που προκαλούν αλλαγή στη στάση του σώματος και της κίνησης, αστάθεια, αδεξιοτητα στη βάδιση, μούδιασμα και έλλειμμα στην αίσθηση των άκρων, πρέπει να εξετάζονται από Νευρολόγο ειδικό στα κινητικά προβλήματα.
Μορφές διαταραχών της βάδισης είναι:
- Το παρετικό βάδισμα που οφείλεται στην αδυναμία συνεργασίας και λειτουργίας συγκεκριμένων μυών σε έδαφος ή ως απότοκος μίας πάρεσης (παράλυσης) περιφερικού τύπου.
- Το σπαστικό βάδισμα στην περίπτωση ημιπληγίας όπου το πληγέν μέλος παρουσιάζει υπερέκταση στο γόνατο (με αδυναμία εκούσιας κάμψης) και πελματιαία κάμψη στην ποδοκνημική άρθρωση, ενώ η βάδιση διαγράφει μία κυκλική πορεία προς την εξωτερική πλευρά με σύρσιμο των δακτύλων του ποδιού.
- Το ψαλιδοειδες βαδισμα που οφείλεται σε σπαστικότητα των κάτω άκρων και έχει χαρακτηριστικό το ότι το ένα πόδι πλησιάζει κατά τη βάδιση την πλευρά του άλλου ποδιού διαγράφοντας Χ.
- Το αταξικό παρεγκεφαλιδικό βάδισμα που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστα βήματα με αδυναμία συντονισμού των βημάτων, της στήριξης και τάση πτώσης.
- Το αταξικό βάδισμα λόγω πολυνευροπάθειας που χαρακτηρίζεται από απότομα βήματα διαφορετικού μήκους και επιδεινώνεται με το κλείσιμο των οφθαλμών.
- Το βάδισμα μικρών βημάτων και κύρτωσης του κορμού προς τα εμπρός που είναι το χαρακτηριστικό των παρκινσονικών ασθενών, με δυσκολία εκκίνησης και διακοπής της κίνησης της βάδισης, μειωμένη αιώρηση των χεριών και δυσκολία περιστροφής ή αλλαγής πορείας.
- Το βάδισμα με αργό και με μικρό βηματισμό, δύσκολη εκκίνηση, κύρτωση του σώματος και τάση πτώσης προς τα πίσω.
- Το παράδοξο-δυστονικό βάδισμα το οποίο είναι αργό και αβέβαιο με κινήσεις, που η μία επικαλύπτει την άλλη
- Η απόλυτη αδυναμία βάδισης
Για τη διάγνωση των διαταραχών ισορροπίας και βάδισης, ο εξειδικευμένος και έμπειρος στις διαταραχές κίνησης Νευρολόγος, λαμβάνει πλήρες ιστορικό και διενεργεί ολοκληρωμένη κλινική/νευρολογική εξέταση όλων των μελών του σώματος..
Επί ενδείξεως ακολουθεί η ηλεκτρομυογραφική μελέτη με την οποία θα διερευνηθεί πιθανή ύπαρξη νευροπάθειας ή μυοπάθειας. Αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να διενεργηθούν άλλες, εξειδικευμένες εξετάσεις προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία που θα καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και θα απομειώσει τα συμπτώματα.